Sommigen onder ons vinden als kind hun droomsport en blijven die hun leven lang trouw, anderen kwellen zichzelf liever om te sporten omdat ze weten dat het goed voor ze is, maar tegelijkertijd genieten ze er niet echt van. Toch is het juist het plezier in sport dat ons motiveert om het vol te houden! Daarom is het zo belangrijk dat je een sport vindt waarbij je plezier beleeft aan het sporten. Als je al veel verschillende sporten hebt geprobeerd en je nog steeds afvraagt: Welke sport past bij mij? Dan helpen we je in dit artikel kiezen!

Welke sport past bij mij? Hoe kom ik erachter?

Heb je al een paar sporten uitgeprobeerd, maar nog nooit de juiste gevonden? Dan kan een test je misschien helpen om de juiste sport voor jou te vinden.

Wat is je doel?

Het eerste wat je jezelf moet afvragen is wat je met sporten wilt bereiken. Als je wilt afvallen, zal je dat niet lukken met krachttraining, aan de andere kant zul je niet gespierd worden van marathontraining. Als je doel is om gewoon plezier te hebben tijdens het sporten (wat nooit mag ontbreken!), kun je beter een sport kiezen zoals zwemmen of dansen.

Teamtype of lone wolf?

Bedenk bijvoorbeeld of je liever in een grote groep sport, of je liever in een klein team van 2 à 3 personen sport, of dat je liever alleen traint. Natuurlijk hangt dit ook af van hoe ambitieus je bent. In een team is iedereen nodig en als je vaak ongemotiveerd bent en over het veld schuifelt, zullen je teamgenoten niet blij zijn. Als je het soort persoon bent dat door kan zetten, is de kans groter dat je de top van de klimmuur haalt dan iemand die fysiek sterk genoeg is maar halverwege de motivatie verliest of afgeleid raakt door de hoogte.

Competitie of ontspannen sport?

Is succes in sport belangrijk voor je? Vind je het leuk om te strijden – en te winnen? Dan passen teamsporten waarschijnlijk goed bij je. Bovendien zul je waarschijnlijk meer plezier beleven aan sporten in clubverband dan in je eentje. Of bent je meer geïnteresseerd in persoonlijk succes of gewoon lekker bewegen? In dat geval loop je misschien liever rondjes op de atletiekbaan of spreek je af met een vriend in de sportschool.

Hoe vaak wil je sporten?

Vooral als je een teamsport wilt beoefenen of een les wilt volgen, moet je van tevoren bedenken hoe vaak je kunt en wilt sporten. Maar ook als je niet echt een vaste datum hebt om te trainen, is het zinvol om van tevoren te beslissen of 5 keer trainen of één keer per week voor jou genoeg is.

Waar wil je trainen?

Je stuurt de hond toch ook niet in de regen naar buiten! Als dit je vaste argument is om niet naar buiten te gaan, is buitensporten waarschijnlijk niets voor jou. Als je het al moeilijk vindt om jezelf te motiveren om te sporten, wordt het er zeker niet beter op als het giet of als de zon fel schijnt. Als je echter liever nieuwe energie opdoet in de natuur, zijn wandelen, hardlopen of mountainbiken misschien iets voor jou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *